Rakott kelkáposzta (másfél óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta
30 dkg darált sertéshús
10 dkg rízs
5 dkg füstölt szalonna
2 dl tejföl
1 csipetnyi törött bors
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 mokkáskanálnyi majoranna
2 kávéskanálnyi köménymag
4 dkg zsír
só
1: A kelkáposzta torzsáját kivágom, a káposztát megtisztítom, megmosom és köménymagos, sós vízben félig puhára főzöm. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és levés zsírban kisütöm. Hozzáadom a finomra vágott vöröshagymát és megpirítom. Fűszerpaprikát, fokhagymát teszek bele, jól összekeverem, majd a darált hússal és a fűszerekkel 15-20 percig párolom.
2: Kizsírozok egy jénai tálat, és a leveleire szedett kelkáposzta egy részét belerakom. Erre egy sor darált húst, egy sor párolt rizst teszek, folyamatosan váltakozva, ügyelve arra, hogy a tetejére kelkáposztalevél kerüljön. Tejföllel meglocsolom, és sütőben 35-40 percig sütöm.
3: A sütőből kivéve saját edényében, forrón tálalom.
Tejfölös kelbimbó (fél óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
40 dkg kelbimbó
só
1 csipetnyi kakukkfű (elmaradhat)
2 dl tejföl
1 késhegynyi őrölt bors
1 késhegynyi köménymag
1: A kelbimbót megtisztítom, és forró, enyhén sós vízben felteszem főni. A főzővízbe beleszórom a kakukkfüvet. Mielőtt a kelbimbó puhára főne, szitára szedem és lecsepegtetem.
2: A tejfölt őrölt borssal, sóval és őrölt köménymaggal ízesítem.
3: Tálaláskor a kelbimbóra öntöm a fűszeres tejfölt.