Fokhagymás olaj Saláták ízesítésére, vagy húsok pácolására
(fél óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
4-5 dl étolaj
1: A fokhagymát a sóval alaposan összetöröm. Jól záródó üvegbe teszem, olajjal felöntöm. Hűtőszekrénybe teszem. Néhány nap múlva használható.
Gombás olaj Saláták ízesítésére, vagy húsok pácolására
(fél óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
15 dkg gomba
1 teáskanál só
4-5 dl olaj
1: A lehetőleg vegyes, bő levet engedő gombát megtisztítom, egy evőkanálnyi olajon megpárolom, majd megsózom és összeturmixolom. Finom szitán lecsöpögtetem. A levét olajjal felöntöm, és jól záródó üvegben a hűtőszekrényben tárolom. Használat előtt felrázom.
Almapüré (fél óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
3 alma
1 darabka fahéj
4-5 szegfűszeg
1/2 citrom
1 evőkanál cukor
A meghámozott almát felszeletelem, és rövid lében a fűszerekkel együtt felteszem főni. Kb. 10-15 perc főzés után leszűröm. A megfőzött almát összetöröm és lehűtöm.
Tormás alma (fél óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
3 evőkanál majonéz
6 dkg torma
4 dkg dióbél
1: A kész almapüréhez hozzákeverem a majonézt, a lereszelt, leforrázott, kicsavart tormát és a durvára összevágott dióbelet.
2: Jól lehűtve szárnyasok, egészben sült vadpecsenyék mellé kínálom.