Fokhagymás zellerkrémleves (háromnegyed óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
1 zellergumó, a zöldjével együtt
burgonya
só
zöldségkrém (tubusos)
3 gerezd fokhagyma
kakukkfű
bazsalikom
2 dl tej
1 dl tejföl
1: A zellert és a burgonyát megtisztítom, megmosom és annyi sós vízben, hogy ellepje, puhára főzöm.
2: A főtt burgonyát és a zellert kanálnyi zöldségkrémmel péppé dolgozom, hozzáadom az összetört fokhagymát és a fűszereket, tejjel felengedem, majd hozzáadom a tejfölt.
3: Ha túl sűrű lenne, vízzel vagy erőlevessel higítom. Közepes tűzön felforralom.
4: Forrón, pirított kenyérkockákkal tálalom, kis tálban apróra vágott zellerzöldet helyezek az asztalra.
Nógrádi parasztleves (két és fél óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
30 dkg tyúkhús
15 dkg marhahús
15dkg sertéshús
15dkg vegyes zöldség
5 dkg zeller
1 fej vöröshagyma
só
1 késhegynyi törött bors
2 csipetnyi sáfrány
3 dkg gomba
3 dkg zöldborsó
50 dkg friss paradicsom
5 dkg zöldpaprika
10 gombóc daragaluska
petrezselyemzöld
1: A húsokat megmosom, és hideg vízben felteszem főni.
2: A zöldségeket a fűszerekkel külön főzöm meg.
3: Ha mind a kettő puhára főtt, a levüket leszűröm, majd összeöntöm.
4: Tálaláskor a húsokat és a zöldségeket egyforma kockákra vágom. Beleteszem a daragaluskákat, és meghintem petrezselyemzölddel.
Pilisi sertésgulyás (másfél óra alatt elkészíthető)
Hozzávalók:
6 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál rózsapaprika
40 dkg sertéslapocka
1 késhegynyi fogkhagymakrém
1 kávéskanál köménymag
só
1 evőkanál gulyáskrém
30 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
1 zellerlevél
60 dkg rózsa burgonya
2 evőkanál csipetke
1: Először kis kockákra vágom a füstölt szalonnát, és kiolvasztom. Zsírjában kissé megpirítom a finomra vágott vöröshagymát, meghintem pirospaprikával, és ráteszem az ujjnyi vastagra vágott húst. Sóval, fokhagymapürével, köménymaggal és gulyáskrémmel fűszerezem. Zsírjára pirítom.
2: Felöntöm kb. 1,5 liter vízzel. Beleteszem a megtisztított, hosszában kettévágott vegyes zöldséget, zellerlevelet (nyáron egy zöldpaprikát is), és lassú tűzön főzöm.
3: Amikor a hús félig puha, beleteszem a nagy kockákra vágott krumplit, majd 10 perc múlva a csipetkét is.
4: Erősebb tűzön készre főzöm.
5: Mély tálban, forrón teszem az asztalra.